Jak a čím mám krmit KOČKU?

Jak mám nakrmit kočku?

To je asi jedna z prvních a také nejdůležitějších otázek, která Vás bude trápit, až si domů přineste koťátko. Od stravy se totiž odvíjí spousta jiných věcí. Zdraví a spokojenost Vaší kočky, její aktivita, temperament, růst a mnoho dalšího.

 

Co musí potrava obsahovat?

Potrava pro kočku musí obsahovat vyvážené složení živin - vodu, bílkoviny - základní stavební materiál tkání, minerální látky a vitamíny, uhlohydráty - pozitivně ovlivňují činnost střev, taurin a tuky - jsou zdrojem energie. A jelikož je kočka masožravec, hlavním podílem stravy je maso a masné výrobky, které všechny tyto složky ve větší či menší míře obsahují.


Důležitá je voda

Tak jako všechna ostatní zvířata i kočka musí mít neustálý přístup k čerstvé čisté vodě. Musíme ji zde uvést, protože je nedílnou a důležitou složkou potravy. Hlavně, když je kočka krmena pouze suchou granulovanou stravou. Nedostatek tekutin může kočce způsobit onemocnění močových cest z důvodu vysoké koncentrace moči

 

 

Složení stravy

 

Bílkoviny

Kočka je predátor, a proto by její strava měla být převážně masitá. Maso a produkty živočišného původu by měly tvořit asi polovinu stravy. Kočka může jíst všechny druhy masa kromě vepřového. Nejlepší je hovězí a rybí maso, u ryb ale pozor na kosti. Drůbeží maso je nutné před podáváním uvařit. Kočka může dostávat i vnitřnosti ale s mírou.

 

Sacharidy

Kočka by ve stravě měla dostávat i sacharidy v objemu asi 35%. Nacházejí se v obilninách, rýži a třeba i v ovoci a zelenině. Bílý cukr, na který jsme zvyklí my, kočky vůbec nepotřebují. Jeho funkci mohou plně nahradit cukry z ovoce a zeleniny. Někteří lidé chtějí občas udělat své kočce radost kouskem něčeho sladkého, ale kočka nemá schopnost vnímat sladkou chuť, protože jí na jazyku chybí potřebné chuťové pohárky.

 

Tuky

Další důležitou složkou stravy jsou tuky. Objem tuků v potravě by neměl přesáhnout 25%. Většinou není nutné tuky do kočičího jídla přidávat, protože jich přijímá dostatek v ostatní stravě, např. v mase. Tuky jsou bohatým zdrojem energie, a proto by se s nimi mělo zacházet s rozvahou, aby se předešlo tloustnutí kočky.

 

Vitamíny

Pokud je strava připravována doma, je největší problém s dodáváním vyváženého množství vitamínů a stopových prvků. Toto se dá vyřešit buď poskytováním minerálních a vitamínových přípravků nebo používáním průmyslové stravy, které dává přednost většina chovatelů.

 

 

Druhy masa a jejich vliv na zdraví

           

Králičí maso

Je lehce stravitelné a dietetické, lze jej konzumovat při onemocnění žlučníku a jater, žaludku a střev, srdečních a ledvinových chorobách. Obzvlášť vhodné je pro nemocné revmatismem

 

Hovězí maso

Obsahuje vlákninu a většinu živin, které organismus potřebuje - vápník, vitamín C a kyselinu listovou. Je cenným zdrojem minerálních látek jako je zinek, selen, fluor, křemík, mangan, jod. Má vliv na zdravý růst srsti. Dnes je již maso více libové, ale i tak se nedoporučuje jeho příliš vysoká spotřeba. U světlých jedinců se může stát, že se srst začne zbarvovat do červena.

 

Drůbeží maso

Obsahuje vysoké procento bílkovin a je bohaté na draslík. Tento prvek je důležitý nejen pro srdeční svalovou činnost, ale i pro svalovou činnost obecně. Obsahuje i vyšší podíl nenasycených mastných kyselin.

 

Jehněčí maso

Je jedním z nejkvalitnějších zdrojů železa, které je důležité pro transport kyslíku červenými krvinkami, přeměny energie v organismu a činnost imunitního systému. Dále poskytuje vitaminy skupiny B a podílí se na přísunu vitamínu D a selenu do organismu. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny.

 

Rybí maso

Obsahuje látky podporující činnost srdce, obsahují vitamín D, jód, mastné kyseliny. Treska a tresčí játra působí pozitivně na kvalitu kostí, krevety podporují krvetvorbu.